Още днес започваме консултации за нов реформаторски блок без ГЕРБ.

Радан Кънев: Добър ден! Днешната пресконференция е с цел да представим новото национално ръководство на ДСБ. Както и резолюцията на нашето вчерашно Национално събрание. Тук присъства целят състав на ръководството с изключение на двама души – Димитър Сяров от Сливен, който беше член и досега на ръководството и Сергей Добрев, който е нов член. Двамата живеят доста далеч, така че не сме ги карали да пътуват специално. Останалите членове, вие знаете списъка по нашето решение, са пред вас. На вчерашното си събрание приехме политическа резолюция, която смятаме, че е изключително важна и ще определя нашия дневен ред оттук насетне. На първо място много категорично потвърждаваме искането си за оставка на кабинета “Орешарски” и убеждението си, че няма верен ход напред с това правителство. На второ място намерението си за създаване на силен реформаторски блок в българската политика. Като подчертаваме, тъй като днешния преглед на медиите ни остави с впечатление, че няма яснота. Един такъв блок не включва в нашата представа, не включва партия ГЕРБ. Смятам, че той търси доверието на различни избиратели, които не смятат, че ГЕРБ и алтернатива в българската политика. Така че това е нашият отговор на поканата на ГЕРБ за общ фронт срещу правителството. Не смятаме, че представляваме едни и същи хора. По отношение на непосредствената дейност, която предстои ние имаме наше предложение, което д-р Петър Москов, заместник-председател на ДСБ, ще представи.

Петър Москов: Здравейте и от мен. Решението на националното ръководство в днешното заседание е свързано с това, от днес ДСБ в лицето на новия си председател започва незабавни консултации за формиране на обществено-политическо мнение относно дневен ред за излизане от парламентарната и политическа криза, в която се намираме. Дневен ред означава ясни стъпки, които водят до това гражданите на България, 85%, от които подкрепят протестите да бъдат спокойни, че има институционално решение, че има път, че има едно, две и три, от което се стига до решение как обществото е спокойно. Институциите, парламента, парламентарно представените сили, очевидно не са в състояние да изработят такова решение. Да се държиш като все една нищо не се случва, когато десети ден улиците на България са пълни с хора, означава също, че не се занимаваш с политика, а се занимаваш с нещо друго. Ние започваме от днес политически и обществени консултации за сформиране на ясен дневен ред за излизане от обществената и политическа криза. Някакви въпроси, ако имате? Заповядайте.

Въпрос: Какви ще бъдат първите Ви действия и стъпки на Вас като председател и на новото ръководство. И какво наследство Ви остави Иван Костов?

Радан Кънев: Аз мисля, че д-р Москов току що отговори на първия Ви въпрос. Но да повторя, не може първите ни стъпки и действия да са свързани с нещо различно от това, което държи България будна десет дни, а и хората на улиците. Така че нашата задача естествена е да търсим изход от сегашната криза. Въпросът за наследството на Иван Костов ми е труден. Аз съм част от екипа на г-н Иван Костов вече четири години, така че не мога да разгранича нещата по този начин.

Въпрос: С кого са първите консултации? И какво всъщност ще изработите?

Радан Кънев: Ние затова правим консултации, защото искаме да стигнем до единно решение. Не искаме ние да задаваме предварително някакви параметри, нямаме такава претенция и хората на улицата не очакват това. Те очакват единно решение, ние ще влезнем незабавно в контакт с партията на „Зелените”, с партия „Синьо единство”, с която както казах и днес на практика разлики в програмата си нямаме, с ДБГ, с коалицията на НДСВ и партия „Свобода и достойнство”. Също така мога да кажа организация, която е неправителствена, но силно ангажирана с политиката по своя характер „Демократично действие”, в която са г-н Иван Нейков, проф. Милена Стефанова, Кирил Аврамов и пак в отговор на този въпрос има изявени личности от гражданското общество, хора, необвързани пряко с политически партии, които са много активни в протестите, както и хората, които предложиха на обществото т.нар. „Харта 13”, която като констатации за състоянието на България в момента съвпада с позицията и възгледа на ДСБ. Ние обсъдихме подробно този документ и стигнахме до извода, че той не дава и не му е функция да дава непосредствен дневен ред. Това е работа на политиците и с това се захващаме ние.

Въпрос: Случайно ли не споменахте БДФ?

Радан Кънев: По отношение на БДФ е случайно, ние сме в постоянен контакт, лично аз с г-жа Толева. Не беше случайно това, че не споменах СДС. В периода от 15 май миналата година има потвърдени от техните среди мнения, че техния политически път е пряко обвързан с ГЕРБ, и че разтурването на СК е също продукт на тази политическа линия. Те имат национална конференция на 6 и 7 юли. Ние със симпатия и безкрайно уважение ще изчакаме резултатите от тази конференция.

Въпрос: Възможно ли е тези формации, с които ще започнете преговори, да бъдат в основата на този десен блок?

Радан Кънев: Нека да не даваме ние отговорите, а да ги дадем заедно с други формации, защото това, че ние се движим в чисто организационните си стъпки напред не означава, че проявяваме нетърпение или неуважение към партньорите си.

Въпрос: Редом с политическите платформи ще изработите ли и икономически становища?

Радан Кънев: Моето лично мнение е, че икономиката и работните места продължават да са въпрос номер едно в България. И най-лошите последици от завземането на властта от мафията са бедността, безработицата и мизерията. Те вървят ръка за ръка с властта на мафията. Задължително трябва да има много силна икономическа програма. Който няма икономическа програма не се занимава с политика в България.

Въпрос: Не ми отговорихте как виждате този блок чисто структурно. С едно ръководно тяло?
Радан Кънев: Нарочно не Ви отговорих, защото това е продукт на работа на много хора, не само на ДСБ. Моето виждане е такова, нашето виждане е такова. Но ние наистина влизаме в разговори и консултации от днес нататък и искаме да чуем мнението на всички.

Въпрос: Как се отнасяте към тезата, че първо трябва да бъде променен изборния кодекс, после правителството да подава оставка.

Радан Кънев: Мнението ни е, че има възможност много бързо в рамките на парламентарната рулетка да бъдат приети определени промени в изборното законодателство. Президента има тук важна роля, защото той може да задържа мандата по една седмица от връчване до връчване и да даде предостатъчно време на парламента да си свърши работата. Но не приемаме отлагането на оставката на правителството.

Въпрос: Припознават ли се протестиращите в ДСБ?

Радан Кънев: Нямаме претенции протестиращите да се припознават в ДСБ, ние се припознаваме в тях в голяма степен. Създаването на силен реформаторски блок е желание за отговор на гражданската енергия в България. Достоен отговор, защото тя е много достойна и силна.

Въпрос: А мажоритарните кандидати...

Радан Кънев: Мажоритарните кандидати в онзи вид от 2009г.? Дайте да не влизаме в технически въпроси.

Въпрос: А бариерата трябва ли да бъде надолу?

Радан Кънев: Не. Ние да кажем такова нещо ще бъде неуместно.

Въпрос: Има ли шанс този блок да се превърне в монолитна партия, защото видяхме че в България коалициите не работят както трябва? СДС навремето бе коалиция от партии.

Радан Кънев: Ние не сме привърженици на такава политика. Не смятаме, че това е добро решение. Благодарим ви.

Публикацията е от сайта на Демократи за силна България Още днес започваме консултации за нов реформаторски блок без ГЕРБ.

0 comments:

Публикуване на коментар