Затова – не на фобиите! Да на уважението, солидарността и състраданието!

От мемориала за Тутраканската епопея в село Шуменци, Радан Кънев публикува във Facebooк своите мисли за връзката межу братоубиствените войни в миналото, случая в Розово, ситуацията в Украйна и празничната дата 6-ти май. Споделяме с вас тази емоционална позиция.

6-ти форт на Тутраканската крепост е сърцето на Европа. Първото място, на което - още през есента на 1916 г. - телата на жертвите от всички враждуващи армии са погребани заедно, с военни почести. Българи, румънци, немци и турци в общи военни гробища... Този избор направи България преди век.

Днес, хората определиха случая в Розово за събитие на седмицата. Събитие, знаково като част от една тенденция. Тенденцията е “антиевропейска България”, противопоставяща се на уважението и човещината от преди век.

Спонтанни привърженици на тази тенденция гонят сирийци от селото; техни неспонтанни събратя нарушават неприкосновеността на Църквата и гонят монаси от обителта; техни тесни съмишленици викат “Да живей Матушката!” и я призовават пак да ни спасявала.

Реформаторският блок призовава: Вие от тази тенденция – не гласувайте за нас!
Да, чували сме, че за политика имало два вида хора – които вече са решили да гласуват за него и които още не са решили да гласуват за него. Това особено важи при изборни кампании.
Но Реформаторският блок няма да се възползва - нито гръмогласно, нито тихомълком - нито от ксенофобията, нито от хомофобията, нито от елементарната глупост. Нека това да продължават да правят другите.

Нашите европейски ценности не са само за пред Европа, нито ще траят само до европейските избори.

Затова – не на фобиите! Да на уважението, солидарността и състраданието! Не на русофилството и сервилността! Да на личното и национално достойнство! Нашият избор е направен през Възраждането и борбите за свобода и обединение. Той е видим на 6-ти форт в Тутракан, на гробището в Добрич, на паметника на Яворов в София и на мемориала на спасението на българските евреи в Тел Авив. Днес ние го потвърждаваме и защитаваме. Направете избор.

0 comments:

Публикуване на коментар