Вчера, 30-ти април, Дневник публикува отворено писмо до Реформаторския блок, което можете да прочетете тук. Днес Меглена Кунева, водач на листата и председател на ДБГ, публикува личен отговор в своята Facebook стрница.




Мила Фани,

разбира се, мога да напиша и "уважаема госпожо Давидова", но ще е изкуствено, защото се познаваме от двадесет години. След като прочетох писмото ти и много внимателно се вгледах в себе си, си казах "съвпадаме". Както преди двадесет години и всяка една от тях.

Все пак имаме и малки различия. Затова реших да отговоря на писмото ти.

За обръщението "дами и господа" си права. Неутрално е. За снимките с " бабките" както ти ги наричаш, обаче, не си права. Искам да представлявам и техните, и твоите интереси. Тази година е световна година на семейното фермерство. Определението за семейна ферма е повече от скромно - една крава, две кози и т.н. И влече след себе си помощ и подкрепа. За бабките и теб. Защото ще можеш да си купиш от селски пазар, на десет километра от Петте кьошета, мляко и яйца. Пазарът и организацията му ще е грижа на тези, които знаят как се прави това - чисто и хубаво.

За това, което се случи в Розово и за нашата позакъсняла позиция, си права. Не е достатъчно това, което правим. Пуснах в моята фейсбук страница позиция за Розово, като реших, че това все пак е медия.

Ако не беше предизборна обстановка, вероятно щяха някъде да го цитират. Случвало се е преди. Но не и сега. Странно ми е, че за да се чуе мнението ни по случая в Розово, трябва да си платим! Не ми харесва, но е така. Иначе за случая нямаме различия.

Моето мнение е, че бежанците станаха въпрос на пари, които ще ни дадат от Европа. Не на милост и необходимост да помогнеш. Сякаш в тази криза най-лошото от нас излезе на повърхността. Колко пъти на ден чуваш или четеш агресия? Надеждата ми е, че освен Розово, има и Крън, където тези изстрадали хора от Сирия бяха посрещнати с топлина. Трябва да се помага не само на бежанците, но и на тези, които са готови да помогнат и да проявяват човещина в тежки моменти. Може би в Реформаторския блок все още не действаме много сръчно, но това, което ни е събрало, е именно идеята, че заедно можем да помогнем на тези, които изпитват затруднения и на тези, които им помагат. Ето това ще правим, Фани. Ще се опитаме дадем възможност добрите хора да си вършат работата.

Това е дълго бягане. Реформа на обществото. Промяна за добро, ако трябва да обясня името на Реформаторския блок. Държава се прави с хора. Добрите нрави не са изчезнали. Просто не се чуват, но това не значи, че ги няма.

Имам опит с крайно непопулярни тези. Когато с Иглика Трифонова правихме документален филм против смъртното наказание, то още беше част от правната ни система и 80 процента от юристите го подкрепяха. Слагаха ми етикети на наивник и непознаващ живота човек, но не съм съжалявала и за миг. Затова не се страхувам от темата „Розово“. Не ми пука как ще ме нарече Волен Сидеров и какво ще напише за мен Делян Пеевски в някоя от многото си медии.

За желанието ти да говорим по-скоро по вътрешни и икономически теми – имаш го. Никога не сме крили, че сме за плоския данък, против удължаването на платеното майчинство и за свобода на бизнеса. Искаме задължителната осигурителна тежест да се преосмисли и да се даде възможност за доброволно осигуряване... Само че, за да направим всичко това, ни е необходима твоята подкрепа и участие. Без теб ще ни е много трудно.

Меги

За да научавате първи личните коментари и мнения на Меглена Кунева, харесайте нейната Facebook стрница!


0 comments:

Публикуване на коментар